O nama

Mlin

Kulski mlin Žito Bačka osnovan je početkom 20. veka - tačnije 1916 godine. Ozbiljnom rekonstrukcijom 1975. godine počinje rad kao jedan od najvećih i najsavremenijih pogona tog vremena. Privatizacijom 2004. godine je proširena osnovna delatnost i osigurana vodeća pozicija u Srbiji i regionu.

Kulski mlin Žito Bačka se geografski nalazi na najboljem položaju, ima idealnu mikro klimu za proizvodnju pšenice. Prostire se na površini od 174 ARA, gde je smeštena celokupna proizvodnja i skladišni kapaciteti. Dnevni kapacitet proizvodnje brašna je 220 T. Raspolažemo i smeštajnim kapacitetom od 3.000 T rinfuznog brašna. Uslovi skladištenja se stalno kontrolišu od strane vrhunskih stručnjaka koji brinu o kvalitetu sirovine i pažljivo biraju sortiment žita. Mlin je rekonstruisan 2013. godine, čime je povećan proizvodni asortiman koje moderno doba 21. veka i zahteva. Visoko tehnološkom laboratorijom obavljaju se svakodnevne analize i vodi računa o kvalitetu brašna. Dugogodišnji smo pouzdani skladištar za potrebe Direkcije republičkih robnih rezervi.

Zbog izuzetnog kvaliteta brašna dugi niz godina tradicionalno sarađujemo sa velikim konditorskim i pekarskim proizvođačima. Čelni ljudi ovog preduzeća svojim zalaganjem zasnovanim na tradiciji i kvalitetu održali su prepoznatljiv brend na tržištu.

Uz standardnu proizvodnju brašna, nudimo veliki asortiman namenskog brašna:

T-400, T-500, T-650, T-850, T-1100, Brašno za štrudle, Brašno za pite, kore, burek, Brašno za pizzu, Brašno za zamrznut program, Konditorska brašna: za keks, slano pecivo, čajno pecivo, Pšenični griz, Pšenične mekinje za ljudsku ishranu i Stočno brašno.

brasno1

Silos

Sa skladišnim kapacitetima od 155.000 tona, Žito-Bačka spada u najveća skladišta u Srbiji. 

Silosi u Kuli su kapaciteta 50.000 tona, od navedenog kapaciteta 30.000 tona koristi za smeštanje svih ratarskih kultura uključujući žitarice i uljarice, dok se 20.000 tona koristi isključivo za smeštanje pšenice. 

U toku 2011. godine kupljena je nova sušara na gas proizvođača Strahl iz Italije, kapaciteta 36 t/sat sa spuštanjem vlage kod kukuruza sa 28% na 14%.

Takođe je kupljen Frigo uređaj koji služi za rashlađivanje žitarica u ćelijama, kapaciteta 500t za 24 sata rashlađivanja sa   spuštanjem temperature za 15 stepeni.

Kupljeni su i novi aspirateri Schmidth-Seeger (100t/h), kako bi se poboljšala dorada žitarica.

U okviru silosa se nalaze tri ulazno/izlazne vage od 60 tona, tri prijemna mesta sa kip rampama, 2 prijemna mesta bez kip rampi, 10 mesta za utovar, a sve to doprinosi bržem prijemu kao i isporuci robe iz silosa.

ZB 108