Miodrag Kostić

Predsednik kompanije MK Group, Miodrag Kostić, rođen 25. avgusta 1959. godine, nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Informacione tehnologije 1983. godine, započeo je svoju karijeru u svetu privatnog preduzetništva u kome uspešno posluje već više od 30 godina.

Miodrag KosticMala privatna firma za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodju koju Miodrag Kostić osniva 1983. je tokom godina prerasla u poslovni sistem koji danas obuhvata više od 40 preduzeća i broji preko 7.000 zaposlenih na područiju Srbije.

Miodrag Kostić je trenutno na čelu najveće vertikalno integrisane kompanije u Evropi, sa ozbiljnim planovima za proširenje i na druga tržišta. On važi za jednog od vrhunskih eksperata i poznavalaca menadžmenta u agrarnoj i šećernoj industriji, kao i za osobu koja teži ka usavršavanju i pronalaženju novih poslovnih izazova.

Jedan od tih izazova Miodrag Kostić je pronašao u turizmu. On je svoju viziju realizovao ulaganjem u hotelske i apartmanske komplekse na Kopaoniku. Osniva novu kompaniju MK Mountain Resort koja obuhvata hotele Grand i Angella, kao i apartmansko naselje Konaci „Sunčani Vrhovi” na Kopaoniku, 88 Rooms Hotel u Beogradu i Hotel Kempinski Palace u Portorožu.

Na svetskom nivou se podiže svest o važnosti obnovljivih energetskih resursa, i sa tim u vidu, Miodrag Kostić osniva kompaniju MK Fintel Wind koja za svoju osnovnu delatnost ima proizvodnju „zelene“ električne energije.

U okviru novih poslovnih poduhvata, Miodrag Kostić se odlučuje da sredinom novembra 2011. godine, u sastav MK Group dovede vodeću kompaniju na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i prerađevina od mesa, Carnex.

Pored poljoprivrede, šećera i proizvodnje mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, MK Group je 2015. godine kupila AIK banku u Srbiji i postala akcionar Gorenjske banke u Sloveniji, a članica MK Grupe - M&V Investment je jedna od najvećih brokerskih kuća u Srbiji u poslednjih 10 godina.

Jedna od odlika uspešnog preduzetnika je svestranost i mogućnost obavljanja nekoliko poslova istovremeno i vrlo uspešno. Stoga nije neobično da Miodrag Kostić pored vođenja jedne od najvećih kompanija na ovim prostorima takođe raspoređuje svoje vreme i na druge bitne poslovne uloge, poput učešća u radu upravnih odbora najvećih i najuspešnijih banaka u Srbiji, vlasništva najpoznatije brokerske kuće na ovim prostorima i vršenja dužnosti predsednika Upravnog odbora AIK banke. Uz sve navedeno Miodrag Kostić je i član kluba „Privrednik”, član Srpske Asocijacije Menadžera, član UO i skupštine Privredne Komore Srbije, kao i predsednik Skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save.

Odlika uspešnog poslovnog čoveka je želja da se zahvali zajednici i uloži u okruženje u kome njegova kompanija posluje. MK Group i Miodrag Kostić, sistematski i planski investiraju u društvo, pružajući pomoć tamo gde je najpotrebnija. Zadužbina porodice Kostić je postala Roditeljska kuća za decu obolelu od raka pri udruženju NURDOR i „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“, dok je izgradnjom kuće za mlade u SOS Dečijem selu u Kraljevu 2012. godine, formiran novi dom za 15 tinejdžera.

Miodrag Kostić je tokom svoje karijere bio dobitnik brojnih priznanja i nagrada od „Najbolji menadžer u 2013. godini” i „Najbolji industrijalac” do „Najuspešniji čovek Vojvodine” i „Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope 2011”. Od posebnog značaja je nagrada „Zlatni dinar Cara Dušana - kompanija decenije”.

Kompanija MK Group je u više navrata proglašena za najuspešniju kompaniju kako u Srbiji tako i u regionu, a posebna priznanja čine Orden “Kompanija heroj” za doniranje sredstava u humanitarnoj akciji „Bitka za bebe”. 2012. godine, kao i 2013. godine priznanje “Moj izbor” za društveno najodgovorniju kompaniju u Srbiji za izgradnju Kuće za mlade u SOS Dečijem selu Kraljevo.