Usvojeni standardi

oNama sertifikatiIStandardi

Potrošači očekuju i zahtevaju bezbednu hranu, a standardi ISO 9001 i HACCP im daju sigurnost da im...

Pročitajte više

Ekologija

oNama ekologija

Jedna od najvećih ekoloških poruka glasi „misliti globalno, a delovati lokalno“. Kompanija MK Group se...

Pročitajte više

Informacioni sistem SAP

SAP sistem u MK Group

Manji troškovi, veći profit – rezultati implementacije SAP sistema u "MK Group"

Novosadska "MK Group", prva privatna kompanija koja je uvela poslovno-informacioni sistem SAP, proširujući primenu SAP i na sektor agrara, 2006. godine implementirala je jedinstveni modul za agrar pod nazivom ZAGA.

mk group logo 200

Onog trenutka kada je poljoprivreda postala vodeća delatnost u "MK grupi", pojavila se potreba da se na centralizovan način prati poljoprivredna proizvodnja na velikim površinama koje se prostiru na različitim geografskim lokacijama. Poznavanje drugih SAP modula, kao i poznavanje lokalnih zakonskih propisa, poslužili su kao korisna baza za izradu modula za agrar. Zahvaljujući ovom modulu, "MK Group" je uspela da za vrlo kratko vreme od poljoprivrede stvori unosan, predvidljiv, visoko organizovan i planiran biznis - izjavila je Svetlane Stajić, direktora "MK IT Business Solutions", kompanije koja je specijalizovana za implementaciju standardnih i razvoj dodatnih SAP rešenja.

Darko Milačić, izvršni direktor "MK Group" istakao je da je osnovna prednost SAP što obezbeđuje menadžmentu da standardizovane informacije, bitne za upravljanje poslovanjem, budu raspoložive u realnom vremenu, na nivou svakog pojedinačnog preduzeće i cele "MK Grupe".

Darko Milacic 1To u agraru praktično znači da menadžer u svakom trenutku može da prati kompletnu poljoprivrednu proizvodnju, od njiva i silosa, preko mašinskog parka, do učinka svakog pojedinca i mašine u sistemu. SAP omogućava kompletnu analizu prinosa, analizu troškova proizvodnje, poređenje stvarnih i očekivanih rezultata, planiranje resursa i troškova, kao i dalje planiranje rasta prihoda - objasnio je Milačić.

Prema rečima Milačića, implementacijom SAP, kompaniji se podiže cena, međutim sa aspekta korišćenja programa, firme mogu da očekuju povraćaj kroz dve do tri godine. On je naveo da se i modul ZAGA poljoprivrednom gazdinstvu, koje ima više od 5.000 hektara, takođe može isplatiti za dve do tri godine.

Praćenje poljoprivredne proizvodnje "MK Group" prikazao je u firmi "Agrounija" u Inđiji.

Izvor: eKapija

Teodora Vukašinović

Kontakt informacije

univerzalni kontaktInformacije

U svakom trenutku nas možete kontaktirati za sve potrebne informacije, pitanja, komentare, podatke...

Pročitajte više

Politika kvaliteta

univerzalna politikaKvaliteta

Žito Bačka DOO utvrđuje ovu Politiku kvaliteta radi obezbeđenja da će usluge koje pruža i proizvodi koji...

Pročitajte više